Vi er i dag mere og mere tilstede på forskellige sociale medier, såsom Facebook, Instagram, Snapchat, LinkedIn mv. Vi bruger meget tid på disse sociale medier, og uploader løbende livshistorier, billeder – eller ønsker folk tillykke når de har fødselsdag.
Vores sociale liv er derfor i højere grad end tidligere, blevet et sociale liv på forskellige sociale medier.
Faktisk havde 7 ud af 10 danskere mellem 16 og 89 år i 2018 en Facebook profil. Det er ret mange – og flere er sikkert kommet til siden da. Samtidig hermed har 97% af danskerne i 2020 adgang til internettet.
Vi har derfor udarbejdet denne lille artikel omkring, hvad der er vigtigt at være opmærksom på i forhold til sociale medier, ens egen computer mv., inden man dør.
Hvad sker der med ens sociale medier når man dør?
Det er vigtigt, at overveje, hvad der skal ske med ens eget eller pårørendes digitale liv.
Hvad sker der med ens Facebook konto, Instagram konto eller LinkedIn konto når man eller den pårørende dør? Er der nogen, som skal kunne logge ind og slette profilen eller, hvad skal der ske?
Ligeledes bør man overveje, hvem som skal have adgang til ens computer og filer?
Bør man evt. snakke med ens pårørende omkring dette, og fortælle, hvad man ønsker der skal ske – eller ønsker man bare at computeren – og minderne i form af fx. billeder bliver smidt ud?
Det er nogen af de vigtige spørgsmål, man bør stille sig selv og ens nærmeste.
Facebook gør følgende
Når man dør eller en af ens pårørende dør, har Facebook opstillet en række muligheder.
Iflg. Facebooks hjemmeside er der 2 muligheder.
- Din konto bliver omdannet til en mindesmærkekonto. Hvis din konto skal omdannes til en mindesmærkekonto, skal du udpenge en eftermælekontakt.
- Din konto bliver slettet. Kontoen bliver dog kun slettet, hvis Facebook bliver informeret om dødsfaldet. Du kan indsende anmodningen her.
Bliver Facebook ikke informeret “lever” kontoen videre – og den vil i princippet være “aktiv” resten af tiden.
Du kan læse mere her.
Instagram gør følgende
Ligesom med en Facebook konto er der med en Instagram konto også mulighed for at oprette enten en mindesmærkekonto eller få kontoen slettet.
Du kan læse mere her.
Hvad skal der ske med min computer?
På ens computer ligger der mange dokumenter og billeder. Nogen filer vil man måske gerne del,e mens andre filer er personlige. For disse personlige filer, er det derfor vigtigt at have overvejet, hvordan de ikke kommer i andres besiddelse.
Den nemmeste løsning er at mappen/drevet med disse filer er krypteret.
Man bør ligeledes informere sine familiemedlemmer, om de gerne må tilgå ens computer, herunder fx. billeder og filer. Dette kan med fordel indarbejdes i Min Sidste Vilje.
Jeg vil læse mere
Du kan finde yderligere hjælp på Borger.dk.
Har du spørgsmål er du også velkommen til at kontakte os.